Kapcsolat
Kezdő oldalra
e-mail küldése
Széchenyi CDKiadványainkcd-karuhazhirdetes

Tisztelt Látogató!

Talán halovány gondolatként mindenkiben él a vágy, hogy többet tudjon arról az emberről, akit Kossuth Lajos a Legnagyobb Magyarnak nevezett. Így voltam ezzel kezdetben én is, és azt gondoltam, ha kezembe kerülne a Hitel c. műve (másra ismerethiány miatt nemigen gondolhattam) és ha éppen időm is lenne, elolvasnám. Erre évekig nem került sor. Semmi sem erősítette ennek szükségességét, csupán a lappangó családi tisztelet, amit hangsúlyozni kívánok azzal az ábrázolással is, amelyet emblémául választottunk. Ezt a ceruzarajzot dédapám Bartók (Bartek) Ágoston 1864-ben 17 éves korában készítette egy ismert szobor, illetve metszet alapján.

Végül is a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum megnyitása, és az emlékmúzeum köré csoportosuló - Környei Attila által vezetett - Baráti Kör inspirált. Szellemi-, személyi-, és tárgyi értelemben is gyűjtöttem mindent, ami Széchenyivel kapcsolatos. Erősíteni törekedtem mindent, ami Széchenyi emlékápolással, illetve Széchenyi szellemében való mai cselekvésnek érzékeltem. Ennek ellenére elégedetlen vagyok magammal, a Széchenyi nevét viselő társadalmi szervezetekkel, mert az tapasztalható, hogy hiányzik, illetve nagyon alacsony az országban a Széchenyi-ismeret.

Kérdés, hogy szükséges-e ennek a társadalmi, technikai okait kutatni, ezzel foglalkozni, ennek a növeléséért fáradozni? Erre autentikus választ azoktól kell kérni, akik ismerik a Széchenyi-életművet.

Mi, amikor eldöntöttük, hogy a mai kornak megfelelő formában közreadjuk gróf Széchenyi István minden írásos művét, akkor határozott igennel felelünk. Attól a sokrétű személyes tapasztalaton alapuló meggyőződéstől vezérelve vállalta fel a Logod Bt. ezt a nemzeti kötelesség-szerű feladatot, hogy jobban boldogulhatunk a világban Széchenyi-ismeret birtokában egyéni- és társadalmi szinten egyaránt.

Vállalásunkkal szeretnénk véglegesen lebontani egy akadályt, ami a Széchenyi-életmű megismerése előtt áll. A sokrétű és szerteágazó írásos életmű áttekintése messze meghaladja az átlagos áttekintőképességet. Technikai segítséget adunk a digitalizált és adatbázisba szervezett Széchenyi-írásos életmű közreadásával. Ezáltal minden gyűjtménynél teljesebb anyagban az átlagos áttekintőképesség szintjén kezelhető lesz a Széchenyi-életmű. Például szókép szerint akár az egész életműben, akár az egyes művekben, vagy a művek kívánt csoportjaiban kereshetünk Széchenyi gondolatot.

Nem titkoljuk azonban azt sem, hogy keressük azokat a személyeket, akik hasonlóan példa-értékűnek tartják a Széchenyi életművet. Örülnénk annak, ha tehetségük szerint támogatólag ezen ügy mellé állnának. Az összefogásra és a közös érdekek érvényesítésére azért is szükség van, mert nem egy állami feladatot hajtottunk végre, melyhez a szükséges költségvetési forrásokat biztosítják, hanem olyan belső meggyőződésből fakadó nemzeti kötelesség-szerű feladat megvalósítását vállaltuk gazdasági társaságként, melyhez a forrásokat is nekünk kell előteremteni.
A további oldalakon az aktuális részletekről tájékozódhat.

Ajánlva megtisztelő figyelmébe a Széchenyi-életművet maradok tisztelettel:


Buday Miklós